4Daagse onderzoek 2024
Onderzoek vol. Aanmelden niet meer mogelijk.
‘The Walk of the World’, het grootste wandelevenement ter wereld. Vier dagen lang wandelen tientallenduizenden enthousiastelingen 30, 40 of 50 km op een zelfgekozen tempo door de omgeving Nijmegen. En dat al meer dan 100 jaar. Deze langdurige inspanning brengt van alles te weeg in het lichaam en dat is natuurlijk reden voor onderzoek.
Graag willen wij u informeren over de PROMO studie: een onderzoek naar eiwit en spierschade bij wandelaars die aan de Nijmeegse 4Daagse van 2024 deelnemen. De inname van voldoende eiwit, verdeeld over de dag, heeft een positief effect op spierherstel en de spiermassa. Actieve ouderen wordt geadviseerd om meer eiwit te consumeren. Uit ons eerder onderzoek onder 4Daagse wandelaars, bleek dat ongeveer de helft niet voldoet aan dit advies. In deze studie onderzoeken we of consumptie van een plantaardig of dierlijk eiwitpoeder of eiwitrijke producten uit de winkel, helpt om de eiwitinname te verhogen. En we testen wat de invloed van consumptie is op spierschade en spierpijn na een langdurige wandeling. Ook onderzoeken we de invloed van een placebo. Een placebo is in deze studie een supplement op basis van koolhydraten zonder eiwitten, maar met eenzelfde hoeveelheid calorieën als de eiwitsupplementen.
Wat houdt het onderzoek in? Voorafgaand aan de 4Daagse komt u eenmalig 1 uur naar het Radboudumc in de week van 10 t/m 14 juni (tussen 09:00 en 17:00 uur). We vragen uw persoonlijke en medische gegevens, bepalen uw lichaamssamenstelling en meten uw spierkracht. Ook wordt u door loting in een van de vier groepen geplaatst: • Groep 1: plantaardig eiwitsupplement; • Groep 2: dierlijk eiwitsupplement uit zuivel; • Groep 3: placebo; • Groep 4. De deelnemers in deze groep krijgen de instructie om meer eiwitrijke producten te eten. Ze worden hierbij ondersteund door een smartphone applicatie (app). U gebruikt 5 aaneengesloten weken het voedingssupplement of de app. Ook willen we u vragen of u mee wilt doen aan de Mariken van Nieumeghentocht (30/40/50 km) op 30 juni 2024. Dit is een wandeltocht in Nijmegen, twee weken voorafgaand aan de 4Daagse en een goede oefening. Deelname aan de deze tocht en bijbehorende drie meetmomenten is optioneel. We nemen dan bloed af, meten uw spierkracht en u vult een vragenlijst over spierpijn in. De inschrijfkosten worden gedekt door het onderzoeksteam. De zondag of maandag vóór de 4Daagse en na iedere 4Daagse wandeling, wordt u verwacht in het onderzoekscentrum op de Wedren. We nemen dan opnieuw bloed af en u vult enkele vragenlijsten in. Gedurende het onderzoek meten we tweemaal uw voedselinname door middel van een voedingsdagboek welke u op papier invult en inlevert/naar ons opstuurt. Zie voor meer informatie de uitgebreide informatiebrief.
U bent mogelijk geschikt om mee te doen aan deze studie wanneer u: 1. 60 jaar of ouder bent; 2. Geregistreerd bent om deel te nemen aan de Nijmeegse 4Daagse in 2024. Om vast te stellen of u verder in de doelgroep past, vragen we u om een korte online vragenlijst in te vullen. Na een paar dagen ontvangt u van ons een mail om te laten weten of u daadwerkelijk kunt deelnemen aan het onderzoek.
Meer informatie vindt u in de uitgebreide informatiebrief. Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via vierdaagseonderzoek@radboudumc.nl of bel naar +3124 361 3650
Proefpersonen informatieInspanning en een actieve leefstijl zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Echter, slechts 44% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voldoet aan de beweegrichtlijnen en dit percentage daalt naarmate men ouder wordt. Een actieve leefstijl speelt bij de preventie van ziekten een grote rol. Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse vormen een unieke groep, maar liefst 92% van de deelnemers is het hele jaar door actief, en heeft dus een actieve leefstijl. Daarom vormen deelnemers aan de Vierdaagse een unieke onderzoeksgroep om de relatie bewegen en gezondheid beter in kaart te brengen. Sinds 2007 doet de afdeling Medical Biosciences – Fysiologie van het Radboudumc onder leiding van professor Hopman grootschalig onderzoek uit bij de deelnemers aan de Vierdaagse. In eerste instantie met name gericht op de lichaamstemperatuur, vochthuishouding en belasting voor het hart tijdens het wandelen. Later is er ook onderzoek gedaan naar specifieke doelgroepen of interventies. Denk hierbij aan onderzoek bij wandelaars met hartfalen, knieklachten, een hoge bloeddruk of medicatie voor een hoog cholesterol. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar het effect van eiwitsupplementen op het herstel van de wandelaars. Ook in de komende jaren wil het Radboudumc antwoord geven op belangrijke onderzoeksvragen door het blijven volgen van wandelaars.
Welke metingen voeren we uit?
-
Spierschade (bloedafname)
-
Spierpijn
-
Spierkracht
-
Vragenlijst
-
Eiwitinname