Onderzoek: boezemfibrilleren bij duursporters

Sporten is gezond voor het hart en de bloedvaten. Toch blijkt boezemfibrilleren, een ritmestoornis van het hart, vaker voor te komen bij duursporters. Er bestaat een vermoeden dat intensieve duurtraining de mate van boezemfibrilleren kan vergroten, maar hierin mist nog veel kennis en onderzoek. Duursporters krijgen nu vaak het advies hun trainingsintensiteit en -hoeveelheid te verlagen, ondanks een gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Voor veel fanatieke duursporters is dat teleurstellend advies, terwijl we niet goed weten of dit effect heeft op het boezemfibrilleren. Daarom wordt er momenteel, onder leiding van collega’s uit Noorwegen, België en Australië, onderzoek gedaan naar de invloed van intensief trainen op het vóórkomen en de duur van boezemfibrilleren. Het is nu voor Nederlandse sporters ook mogelijk om deel te nemen aan dit onderzoek dat plaatsvindt in Hartcentrum Hasselt (België).

Achtergrond     

Uit vorige studies is gebleken dat boezemfibrilleren, een ritmestoornis van het hart, vaker voorkomt onder duursporters. Er bestaat een vermoeden dat duurtraining invloed heeft op de mate van boezemfibrilleren. Hierin mist nog veel kennis en onderzoek. Richtlijnen voor deze patiënten geven dan ook geen adviezen rondom trainingsintensiteit en -duur. Toch worden duursporters met boezemfibrilleren vaak geadviseerd om de trainingsintensiteit te verlagen, dat is voor velen teleurstellend advies. Daarom wordt er momenteel, onder leiding van collega’s uit Noorwegen, België en Australië, onderzoek gedaan naar de invloed van intensief trainen op het vóórkomen en de duur van boezemfibrilleren.

Doel van de studie

Nu krijgen duursporters vaak het advies om hun trainingsintensiteit en -hoeveelheid te verlagen, ondanks een gebrek aan kennis en onderzoek om dit wetenschappelijk te onderbouwen. Voor veel fanatieke duursporters is dit teleurstellend advies en we weten niet goed of dit effect heeft op het boezemfibrilleren. Met dit onderzoek wordt onderzocht wat het effect is van het aanpassen van trainingsschema’s op boezemfibrilleren. Op deze manier kunnen in de toekomst betrouwbare adviezen worden gegeven aan sporters met boezemfibrilleren.

Wat houdt deelname in

Allereerst zal bij iedereen een hartritmemonitor onderhuids worden geplaatst zodat op betrouwbare wijze kan worden gemeten hoe vaak en in welke mate boezemfibrilleren bij u voorkomt. Op de afbeelding is de grootte van de hartmonitor te zien: iets groter dan een paperclip. Ook zal uw sporthorloge aan de TrainingPeaks app worden verbonden. De eerste week moet u intensieve trainingen vermijden. Na een (online) afspraak, waarin het litteken en de hartmonitor wordt gecontroleerd, is het de bedoeling dat u uw eigen trainingsschema hervat.

In week 6 vinden de voormetingen plaats, waaronder een inspanningstest (VO2 max test) en hartecho. Een uitgebreider overzicht van alle metingen is hieronder te vinden. Daarna wordt door middel van een loting bepaald of u (1) mag blijven sporten op hoge intensiteit of dat u (2) tijdelijk op een lagere intensiteit gaat sporten. Na 16 weken worden de metingen opnieuw uitgevoerd om te zien of er verschillen zijn in het optreden van boezemfibrilleren.

De volgende metingen zullen plaatsvinden:

  • Vragenlijst over persoonlijke gegevens, kwaliteit van leven en symptomen van boezemfibrilleren.
  • Metingen van lengte en gewicht.
  • ECG (Electrocardiogram), ook wel “hartfilmpje” genoemd; Een test die het elektrische signaal van uw hart meet aan de hand van stickers op de borstkas.
  • Bloeddruk
  • Echo van het hart; Een methode om afbeeldingen van het hart te maken.
  • Bloedtest; Hiervoor worden uit uw onderarm enkele buisjes bloed afgenomen (indien mogelijk mag u 6 uur voorafgaand aan het bloedprikken niets meer eten of drinken behalve water)
  • Inspanningstest voor het hart en longen (VO2max test); Terwijl u zich 10 minuten inspant worden de ademhaling, hartslag en bloeddruk gemeten. Aan het begin en einde van de test zal ook een bloedmonster worden afgenomen.
  • Onderhuidse hartritmemonitor; Een klein monitortje (zie afbeelding) zal onder de huid op de linkerborst worden geplaatst zodat de activiteit van uw hart continu kan worden gemonitord.
  • 24 uurs hartfilmpje; Er zullen drie stickers op uw huid geplakt worden en een klein apparaatje (ongeveer even groot als uw telefoon) zal het hartritme opnemen. Dit is een ander apparaat dan de hartritmemonitor die geïmplanteerd wordt. Het apparaat blijft buiten het lichaam en registreert slechts 24 uur uw hartritme.
  • Sporthorloge; U zal worden gevraagd uw trainingen aan de hand van een horloge en een hartslag-borstband op te nemen. Aan de hand van de TrainingPeaks app wordt deze informatie bijgehouden.

Deelname aan deze studie zal in totaal vijf maanden duren en zal vier afspraken omvatten, waarvan drie bezoeken aan Hartcentrum Hasselt en één online. De reiskosten worden vergoed (€0,23/km).

Wie kan er deelnemen

U kunt deelnemen aan dit onderzoek als:

  • U ouder bent dan 18 jaar
  • U aan duursporten doet, dat houdt in:
    • ≥ 5 uur per week lopen of roeien
    • ≥ 8 uur per week fietsen
    • Combinatie van bovenstaande
  • U de diagnose boezemfibrilleren heeft
  • U een smartphone heeft en bereid bent de TrainingPeaks app te downloaden
  • U bereid bent een hartritmemonitor onder uw huid te laten plaatsen

Heeft u interesse in deelname aan dit onderzoek? Neem dan contact op via joeke.devos@radboudumc.nl.

Welke metingen voeren we uit?

  • Hartritmemonitor implanteren
  • Vragenlijst
  • Maximale inspanningstest
  • Onderzoeken van het hart

Doe jij ook mee met dit onderzoek?

Heeft u interesse in deelname aan dit onderzoek? Neem dan contact op via joeke.devos@radboudumc.nl

Aanmelden voor dit onderzoek
Heb je nog vragen?

Interesse in onze onderzoeken?

Heb je vragen of wil je graag deelnemen aan een onderzoek? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken! Vermeld altijd de naam van de studie.

"*" geeft vereiste velden aan