Afdeling Fysiologie
De afdeling Fysiologie bestaat uit een dynamisch team van onderzoekers, waaronder post-docs, promovendi, technici en bachelor- en masterstagiaires. De groep wordt geleid door Prof. dr. Maria Hopman en heeft, naast academisch onderwijs in de opleidingen Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen, een lange traditie in mensgebonden onderzoek naar de rol van activiteit en inactiviteit op ziekte en gezondheid over een grote range van leeftijden. Het doel van het onderzoek is met name het ophelderen van werkingsmechanismen die ten grondslag liggen aan de relaties bewegen–gezondheid en inactiviteit-chronische ziekten.
Prof. Dr. Maria Hopman
Arts-fysioloog
Afdeling FysiologieProf. dr. Maria Hopman is als arts onderzoeker geïnteresseerd in de cardiovasculaire regulatie en de aanpassingen van het lichaam bij training en inactiviteit. Haar onderzoek richt zich op het verkennen van de relatie tussen inactiviteit en chronische ziekten. Daarnaast is zij initiatiefnemer van het onderzoek naar fysieke belasting en gezondheid van deelnemers tijdens grote sportevenementen. Zij doceert bij geneeskunde en biomedische wetenschappen onder andere inspanningsfysiologie, respiratie en circulatie, en begeleidt een groot aantal studenten tijdens hun praktische stages.
Dr. Thijs Eijsvogels
Inspanningsfysioloog
Afdeling FysiologieDr. Thijs Eijsvogels is geïnteresseerd in de relatie tussen beweging en hart- en vaatgezondheid over het hele beweegspectrum: van patiënten met een inactieve leefstijl tot duursporters die meerdere (ultra)marathons per jaar volbrengen. Zijn missie is om het minimale, optimale en maximale beweegrecept te ontdekken. Daarvoor ontwikkelt en evalueert hij manieren om patiënten die deelnemen aan hartrevalidatie in beweging te krijgen en te houden; en bestudeert hij de effecten van extreme duurinspanning op het hart door informatie van signaalstoffen uit het bloed te combineren met CT en MRI beelden.
Drs. Maartje Heijmans
Voedingwetenschapper
Afdeling FysiologieDrs. Maartje Heijmans is afgestudeerd als voedingswetenschapper. Voeding en beweging versterken elkaars effect, vandaar dat Maartje zich richt op de invloed van voeding op de gezondheid, bij actieve en minder actieve doelgroepen. Binnen haar project onderzoekt ze het effect van verschillende eiwitbronnen op spierschade en spierpijn bij oudere 4Daagse lopers. Een extra focus zal hierbij liggen op het gebruik van vernieuwende, plantaardige eiwitbronnen.
Drs. Lotte Koopmans
Arts-onderzoeker
Afdeling FysiologieDrs. Lotte Koopmans onderzoekt als arts-onderzoeker bij de afdeling fysiologie in het Radboudumc de effecten van verschillende eiwitbronnen op spierschade bij actieve ouderen. Dit met als doel om spierafbraak bij actieve ouderen te verminderen, de eiwitconsumptie te verhogen en daarmee de kans op kwetsbaarheid en vallen te voorkomen. Naast haar achtergrond als arts is Lotte zelf ook actief in de sport en gebruikt kennis van beide vlakken om dit over te brengen aan de studenten biomedische wetenschappen tijdens het vak ‘voeding en sport’.
Dr. Coen Bongers
Thermofysioloog
Afdeling FysiologieDr. Coen Bongers is geïnteresseerd in de temperatuurregulatie en vochtbalansregulatie in rust en tijdens inspanning. Zijn onderzoek richt zich onder andere op de impact van hittestress en uitdroging op de sportprestatie, het risico op en de behandeling van hitteberoertes en het gebruik van koel strategieën om hittestress tegen te gaan. Daarnaast is Coen nauw betrokken bij de organisatie en coördinatie van het Vierdaagse Onderzoek en is hij geïnteresseerd in de fysiologische gevolgen van langdurige inspanning op de gezondheid.
Prof. Dr. Dick Thijssen
Cardiovasculair-fysioloog
Afdeling FysiologieProf. Dr. Dick Thijssen is als onderzoeker geïnteresseerd in het beter begrijpen van het functioneren van het hart en bloedvaten, waarbij hij gebruik maakt van vernieuwende beeldvormende technieken. Centraal in zijn onderzoek staat een beter begrip van de mechanismen die verklaren waarom regelmatig, of zelfs eenmalig, sporten bescherming bieden tegen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Drs. Mandy Peggen
Promovendus - thermofysioloog
Afdeling FysiologieDrs. Mandy Peggen doet als promovendus op de afdeling fysiologie onderzoek naar de effecten van hitte op gezondheid. Met haar achtergrond in bewegingswetenschappen ligt haar focus met name op gedrag en fysieke activiteit tijdens hitte. Met haar project onderzoekt ze de effecten van het gebruik van plasmedicatie op vochtbalans en uitdroging tijdens het wandelen van de vierdaagse. Daarnaast zal ze onderzoeken welke rol witte of zwarte kleding speelt bij een stijgende lichaamstemperatuur.
Dr. Laurien Buffart
Epidemioloog & bewegingswetenschapper
Afdeling FysiologieDr. Laurien Buffart is als onderzoeker geïnteresseerd in de rol van lichamelijke inspanning bij mensen met of na kanker. Met haar onderzoek wil zij inzicht krijgen in welke beweeg- of trainingsprogramma’s het beste helpen om kwaliteit van leven en behandeluitkomsten van patiënten te verbeteren. Daarnaast wil zij de onderliggende mechanismen in kaart brengen, om programma’s en nazorg verder te verbeteren.
Dr. Esmée Bakker
Epidemioloog
Afdeling FysiologieDr. Esmée Bakker is als epidemioloog en onderzoeker geïnteresseerd in de relatie tussen lichamelijke beweging, zitgedrag en hart- en vaatgezondheid. Esmée onderzoekt hoe lichamelijke beweging de hart- en vaatgezondheid kan verbeteren en hoe zitgedrag de hart- en vaatgezondheid kan verslechteren. Binnen het Nijmeegs beweegonderzoek houdt zij zich bezig met het meten en analyseren van beweeggedrag, leefstijl en gezondheid d.m.v. vragenlijsten, databases en beweegmeters.
Drs. Merle Schoofs
Epidemioloog
Afdeling FysiologieDrs. Merle Schoofs is afgestudeerd als epidemioloog en doet onderzoek naar de rol van de fysieke leefomgeving op het beweeggedrag van mensen. Ze is geïnteresseerd in welke mate een beweegvriendelijke omgeving kan leiden tot positieve gezondheidseffecten. Binnen het onderzoek richt Merle zich met name op het identificeren van kenmerken in de omgeving die het beweeggedrag stimuleren of juist ontmoedigen.
Schrijf je in en doe mee
Wil je helpen om de oplossing te zijn? Doe dan nu mee!
De eerstvolgende onderzoeken waarvoor je je kunt inschrijven staan hiernaast weergeven. Klik op de button 'meer info' voor meer informatie over het onderzoek.
Aan welke onderzoeken zijn de teamleden verbonden?
Eiwitinname en spierschade (4Daagse onderzoek 2024)
Prof. Dr. Maria Hopman (hoogleraar inspanningsfysiologie), Dr. Thijs Eijsvogels (inspanningsfysioloog), Lotte Koopmans (arts-onderzoeker) en Maartje Heijmans (voedingswetenschapper) zullen tijdens de 4Daagse van 2024 onderzoeken of de consumptie van een plantaardig of dierlijk eiwitpoeder of eiwitrijke producten uit de winkel, helpt om de eiwitinname te verhogen. Daarnaast testen ze wat de invloed van consumptie is op spierschade en spierpijn na een langdurige wandeling.
Hart- en vaatgezondheid bij duurinspanning (TREAT-studie)
Dr. Thijs Eijsvogels (inspanningsfysioloog) en Drs. Sylvan Janssen (arts-promovendus) onderzoeken het effect van (extreme) duurinspanning op de hart- en vaatgezondheid bij fanatieke sporters. Hierbij focussen zij zich op troponine, een signaalstof die vrijkomt in het bloed bij (extreme) inspanning, maar welke ook gebruikt wordt voor de detectie van hartschade. Dit onderzoeksteam wil ontdekken wat deze troponine verhogingen na inspanning betekenen voor de gezondheid van duursporters. Met de TREAT-studie willen zij referentiewaarden van de signaalstof troponine opstellen bij sporters, zodat we beter weten wat normale en abnormale concentraties zijn. Daarnaast onderzoeken zij of sporters met hogere troponine concentraties ook meer kransslagader verkalking hebben en/of vaker hart- en vaatziekten ontwikkelen. Deze informatie kan bijdragen aan vroegtijdige screening van hart- en vaatziekten bij sporters.